DMS 4.0 is (weer) uitgesteld

Image
""

De Nederlandse douane vervangt haar aangiftesysteem AGS. Het nieuwe aangiftesysteem DMS 4.0 (Douaneaangifte Management Systeem) zou oorspronkelijk in april in gebruik worden genomen, maar werd uitgesteld tot oktober 2022. Vanwege problemen met de koppeling van DMS aan hun debiteurenadministratie heeft de douane de invoering van DMS 4.0 tot nader order uitgesteld.

De Douane zal de huidige problemen met de Europese Commissie bespreken en de nieuwe implementatiedatum vrijgeven zodra die bekend is.

Wat kun je doen om je voor te bereiden op de migratie naar DMS?

De Douaneautoriteit heeft een checklist samengesteld voor bedrijven om zich voor te bereiden op de migratie naar DMS.

Stap 1 - Bepaal de status van je voorbereidingen

Je interne organisatie moet klaar zijn voor de migratie naar een nieuw aangiftesysteem. Je moet eerst je interne organisatie voorbereiden voordat je met de externe migratie begint. Als je nog niet met de voorbereidingen bent begonnen, moet je dat zo snel mogelijk doen.

Vragen die je kunnen helpen bij de voorbereiding op de migratie: Wat is de impact op de interne processen en applicaties? Hebben we de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle migratie? Welke partijen zijn bij de migratie betrokken? Hebben we voldoende budget uitgetrokken voor de migratie? Zijn de mensen die nodig zijn voor de migratie beschikbaar?

Stap 2 - Hoe verloopt de migratie?

De Nederlandse Douane stuurt uitnodigingen naar bedrijven die via AGS aangifte doen. Ze beginnen met bedrijven die alleen invoer- en opslagaangiften doen en gaan dan over naar bedrijven die uitvoeraangiften en gecombineerde invoer-uitvoeraangiften doen.

Stap 3 - Technische verbindingen met AGS en DMS

Het komt erop aan dat systemen met systemen communiceren. Het is belangrijk dat alle systemen aan jouw kant correct zijn geconfigureerd voor de nieuwe situatie.

Wachten op een datum...

Voorlopig kun je niet veel meer doen dan zorgen dat je weet wat je moet doen en welke partijen en mensen erbij betrokken moeten zijn als de nieuwe planning voor de go-live van DMS wordt gecommuniceerd. De bal ligt nu bij de Nederlandse Douane.