Trade Deals Around the World: Augustus 2022 Editie

Image
Trade Deals Around the World

Trade Deals Around the World is onze periodieke update, die je een snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er is gebeurd in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten wereldwijd.

Wij concentreren ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten. Wij blikken terug op juli en concentreren ons in deze update alleen op de handelsovereenkomsten.

Wij hopen dat je net een welverdiende zomervakantie hebt gehad, nu op vakantie bent, of op het punt staat om op vakantie te gaan. Hier is wat interessant leesmateriaal over de laatste handelsovereenkomsten, voor op kantoor of op het strand.

Veel leesplezier!

De Europese Unie

Zoals we in ons overzicht van juli schreven: De Europese Unie onderhandelt over verschillende handelsakkoorden, maar veel van deze onderhandelingen verlopen erg traag of zijn volledig tot stilstand gekomen. Dat moet veranderen, vindt Valdis Dombrovskis, Executive Vice President van de Europese Commissie.

“We can use our network of free trade agreements (FTAs) to face the current geopolitical challenges, to diversify away from Russia’s supplies, to strengthen the resilience of supply chains,” Dombrovskis told the FT.

“If we want to reduce our dependence on raw materials from some providers, we need to broaden our base,” he said.

Politico

Europese Unie en India

India en de Europese Unie hebben eindelijk de eerste gespreksronde afgesloten. De onderhandelingen tussen India en de EU waren negen jaar lang slapende geweest.

India en de Europese Unie hebben eindelijk de eerste gespreksronde afgesloten. De onderhandelingen tussen India en de EU waren negen jaar lang slapende geweest.

De bilaterale handel van India met de EU bedroeg in 2021-22 116,36 miljard dollar. Ondanks de wereldwijde verstoringen bereikte de bilaterale handel een indrukwekkende jaarlijkse groei van 43,5% in 2021-22. De EU is na de VS de grootste handelspartner van India en de op een na grootste bestemming voor de Indiase export.

...

Beide partijen streven naar brede, evenwichtige en alomvattende handelsbesprekingen, gebaseerd op de beginselen van eerlijkheid en wederkerigheid.

Times Now News

De Europese Unie en Nieuw-Zeeland

De onderhandelingen over de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland zijn eindelijk afgerond.

The agreement will remove tariffs on a wide range of products and be the first struck by the EU to include potential sanctions for violations of environmental or labour standards, a concept it only proposed last week. read more

Tariffs will fall for EU exports such as clothing, chemicals, pharmaceuticals, and cars, as well as wine and confectionary. The EU will increase by 10,000 tonnes its quota of New Zealand beef, a sensitive area for France in particular, as well as raising volumes for lamb, butter and cheese.

Reuters

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten

Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten te gaan onderhandelen over handelsovereenkomsten met afzonderlijke staten, aangezien de onderhandelingen met de Verenigde Staten niet snel genoeg verliepen. Het ondertekende in juli een handelsovereenkomst (handels- en economisch memorandum van overeenstemming) met North Carolina.

Net als het memorandum van overeenstemming dat in mei met Indiana werd ondertekend, zal de overeenkomst met North Carolina erop gericht zijn onnodige handelsbelemmeringen weg te nemen, kosten te besparen en het papierwerk te verminderen zodat Britse en Noord-Caroliniaanse bedrijven efficiënter kunnen samenwerken.

Het memorandum van overeenstemming zal de samenwerking op gebieden als schone technologie en energie-infrastructuur stimuleren door beide partijen in staat te stellen ideeën, vaardigheden en kennis uit te wisselen, publieke en private partnerschappen te ondersteunen en kapitaalinvesteringen aan te moedigen. Ook zullen handelsbelemmeringen worden aangepakt, investeringen worden verhoogd en bedrijfsnetwerken in voorheen ondergeïnvesteerde regio's worden versterkt ter ondersteuning van de "levelling up"-agenda van het Verenigd Koninkrijk.

Gov.uk

De Verenigde Staten, Canada en Mexico

De Verenigde Staten, Canada en Mexico onderhandelen over een handelsovereenkomst, de USMCA-overeenkomst. Hoewel de onderhandelingen nog steeds vorderen, zijn er ook enkele hick-ups.

De Amerikaanse president Joe Biden en de Canadese premier Justin Trudeau zullen de voorwaarden van de overeenkomst tussen de VS en Mexico en Canada (USMCA), die in 2018 werd geratificeerd, bespreken tijdens een bezoek aan Mexico, zei de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador maandag.

"We'll have a summit to discuss terms of the trade agreement treaty... in Mexico," zei Lopez Obrador tijdens een reguliere nieuwsconferentie.

De Mexicaanse minister van Economie, Tatiana Clouthier, zei maandag in een interview in de nationale krant El Universal dat de Verenigde Staten de USMCA "verstoren" door arbeidsklachten in te dienen tegen Mexico, dat bezig is zijn arbeidswetgeving aan te passen.

Reuters

Ander nieuws over Trade Deals