Handelsovereenkomsten over de hele wereld: Februari Editie 2023

#WeAreCustomsSupport
Image
World Trade News (Image: teal world within a manufacturing environment)

Trade Deals Around the World is onze periodieke update, die je een snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er gebeurt in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten wereldwijd.

We richten ons op de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) en kijken naar China en de Verenigde Staten (VS).

De Europese Unie en Australië

De Europese Unie en Australië zijn dicht bij een nieuw handelsakkoord. Don Farell, de Australische minister van Handel, vertelde verslaggevers dat Australië daarop aanstuurt.

Er zijn nog problemen te overwinnen om een overeenkomst te sluiten die volgens Farrell "zinvol" moet zijn.

Australië wil graag meer rundvlees, suiker, zuivel en andere landbouwproducten exporteren, maar Frankrijk en Ierland hebben zich daartegen verzet.

De EU wil graag dat Australië de belasting op luxe auto's verlaagt. Farrell zei dat de regering het zich niet kan veroorloven af te zien van de 800 miljoen Australische dollar (540 miljoen euro) die deze belasting jaarlijks oplevert.

De EU wil ook dat voedsel- en dranknamen zoals feta of prosecco worden voorbehouden aan producten die in Europa worden gemaakt, maar Australische producenten verzetten zich daartegen.

Australië mikt op EU-handelsovereenkomst in eerste helft van 2023 - minister

De Europese Unie en de Verenigde Staten

De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten nog steeds opnieuw onderhandelen over een handelsovereenkomst.

"We willen praten over de Inflation Reduction Act (IRA) met de Verenigde Staten, om vrijstellingen te krijgen zoals Canada en Mexico", zei de gastheer van de top, EU-Raadsvoorzitter Charles Michel.

De leiders probeerden de vrees weg te nemen dat de EU een tanende industriële macht is die vasthoudt aan de idealen van vrije en open handel, terwijl anderen naar subsidies en protectionisme grijpen om de lokale industrieën tijdens de recessie en moeilijke economische tijden te beschermen.

"We staan in Europa echt op het punt dat we dreigen te worden gedeïndustrialiseerd", zei de Belgische premier Alexander De Croo terwijl hij opriep tot een gemeenschappelijk EU-plan om bedrijven van eigen bodem in de voorhoede te houden van groene technologieën die de EU ertoe moeten aanzetten om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

De EU en de VS hebben geen vrijhandelsovereenkomst, en dat is precies wat de EU denkt te moeten krijgen

De Europese Unie en Zuid-Amerika

Twee handelsovereenkomsten willen we hier noemen. Een met Mercosur en een specifiek met Chili. Beide hebben een verband met de automobielindustrie, zij het op een andere manier.

De Argentijnse president Alberto Fernandez heeft de Europese Unie gevraagd opnieuw te onderhandelen over een belangrijke handelsovereenkomst met Zuid-Amerika. Hij zegt dat de overeenkomst onevenwichtig is en een bedreiging vormt voor de auto-industrie in Brazilië en Argentinië, aldus de Financial Times.

Argentinië dringt bij EU aan op nieuwe onderhandelingen over Zuid-Amerikaans handelspact - FT

De Europese Unie] en Chili hebben in 2002 een associatieovereenkomst gesloten, die een vrijhandelsovereenkomst omvat die in februari 2003 van start is gegaan.

Chili ondertekent volgende week modernisering bilaterale overeenkomst met EU

De bijgewerkte overeenkomst - die zowel handels- als politieke verbeteringen omvat - geeft de EU belangrijke toegang tot de grootste lithiumreserves ter wereld in de Chileense Atacama-zoutvlakte. Lithium is essentieel voor de productie van autoaccu's, dus de Europese auto-industrie is opgetogen.

EU sluit handelsovereenkomst met Chili - tot vreugde van de autofabrikanten

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk

Groot-Brittannië en de EU zijn dicht bij een oplossing voor een ander belangrijk deel van het geschil over de post-Brexit handel in Noord-Ierland, nu de twee partijen zich voorbereiden op intensievere gesprekken volgende week.

De onderhandelaars werken aan een oplossing voor een langdurige juridische ruzie over tariefcontingenten (TRQ's), waardoor Noord-Ierland niet kon profiteren van verlaagde Britse invoertarieven op producten als staal, aldus drie personen die bekend zijn met de besprekingen.

Groot-Brittannië en EU dicht bij nieuwe "mini-deal" over post-Brexit handel in Noord-Ierland

De Europese Unie heeft ingestemd met het gebruik van de live-databank van het VK voor het traceren van goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan, het eerste teken van vooruitgang in een langdurig geschil over de handelsregels na de Brexit.

EU stemt in met gebruik Britse handelsdatabank nu Brexit-gesprekken vorderen

Ook: Brexit: Kunnen betere VK-EU-betrekkingen leiden tot NI Protocol deal?

Ander nieuws over handelsovereenkomsten met de Europese Unie

India wil versoepeling van EU-staalcontingenten en -tarieven in handelsbesprekingen - Reuters

Het Verenigd Koninkrijk en Californië

Het Verenigd Koninkrijk is nog ver verwijderd van een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten. Ondertussen probeert het handelsovereenkomsten te sluiten met afzonderlijke staten.

Groot-Brittannië sloot deze week een overeenkomst ter bevordering van handel en investeringen met South Carolina, de derde dergelijke overeenkomst met een Amerikaanse staat, en streeft naar soortgelijke overeenkomsten met Californië en Utah, aldus de Britse onderminister van Handel, Greg Hands, op vrijdag.

Groot-Brittannië blijft ervan overtuigd dat een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten voor beide landen zinvol is, zei Hands tegen Reuters, hoewel de regering Biden alle vrijhandelsbesprekingen voorlopig in de ijskast heeft gezet.

Groot-Brittannië kijkt naar handelsovereenkomsten met Californië, Utah

Het Verenigd Koninkrijk en India

De onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen India en Groot-Brittannië worden voortgezet, zei het Indiase ministerie van Handel dinsdag, na gesprekken tussen zijn minister Piyush Goyal en zijn Britse collega Kemi Badenoch in New Delhi.

"De ministers hebben er bij het onderhandelingsteam op aangedrongen samen te werken om de verschillen glad te strijken in een geest van wederzijdse aanpassing", aldus het ministerie in een verklaring.

Onderhandelingen tussen India en het VK over een vrijhandelsovereenkomst worden voortgezet - Indiaas handelsministerie

Ander nieuws over handelsovereenkomsten met het Verenigd Koninkrijk

De nieuwe handelschef van Groot-Brittannië denkt dat er meer is dan handelsovereenkomsten - Politico

Kan een mogelijk bezoek van Biden de Brexit-blokkade in Noord-Ierland helpen doorbreken? - CNN

Ander nieuws over handelsovereenkomsten