Brexit: Komende Veranderingen in de Grenscontrole in het Verenigd Koninkrijk

Image
Brexit

Sinds het begin van Brexit is er niets veranderd aan de manier waarop bedrijven in de Europese Unie moeten omgaan met de invoer van goederen uit het Verenigd Koninkrijk. De Europese Unie koos voor volledige grenscontrole vanaf de onmiddellijke start van Brexit. De Britse regering koos voor een gefaseerde aanpak voor bedrijven die exporteren vanuit het Verenigd Koninkrijk of importeren in het Verenigd Koninkrijk.

We staan aan de vooravond van een nieuw kritiek moment in de Brexit-tijdlijn. Vanaf 1 januari 2022 zal de Britse regering de volgende stappen zetten in haar gefaseerde aanpak van grenscontrole en handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Invoeraangiften

De belangrijkste verandering heeft te maken met de invoeraangiften. Tot nu toe konden bedrijven die goederen in het Verenigd Koninkrijk invoerden, dit doen met uitgestelde invoeraangiften. De invoeraangiften konden achteraf worden opgesteld en binnen zes maanden na de feitelijke invoer van de goederen worden ingediend. Deze regeling eindigt op 1 januari.

Goods Vehicle Movement Service


Een andere essentiële wijziging geldt voor het vervoer van goederen uit de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk. Transportbedrijven zullen hun zending moeten registreren in het nieuwe Goods Vehicle Movement Service (GVMS)-systeem van de Britse douaneautoriteit. Bedrijven die goederen naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, moeten nauw samenwerken met hun transportbedrijf om ervoor te zorgen dat de goederen zonder vertraging naar de eindklant in het Verenigd Koninkrijk kunnen worden vervoerd.

Tot 1 januari 2022 werd het GVMS-systeem alleen gebruikt voor het vervoer van goederen van de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk in het kader van de overeenkomst inzake gemeenschappelijk douanevervoer. Aan deze beperking komt een einde en alle verhuizende goederen moeten worden geregistreerd.

De Goods Vehicle Movement Service (GVMS) is een inventarisatiesysteem dat is ontworpen om de inklaring van voertuigen die uit de EU aankomen, te versnellen door een voorafgaande registratie van het manifest mogelijk te maken. Wanneer goederen uit China worden verscheept, is er ruim de tijd om documenten te verwerken en zendingen in te klaren. De veerboot uit de Europese Unie bereikt het Verenigd Koninkrijk in twee uur, wat betekent dat vrachtwagens kunnen wachten op inklaring, waardoor vertragingen en opstoppingen in de haven kunnen ontstaan.

Voorafgaande kennisgeving voor voedingsmiddelen en landbouwproducten

Als u levensmiddelen en landbouwproducten uit de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk exporteert, moet u de Britse douane een vooraanmelding van uw zending in het PEACH-systeem sturen. Als u deze producten per vliegtuig verzendt, moet u dit ten minste vier uur van tevoren doen, en voor andere vervoerswijzen moet u uw vooraanmelding een dag eerder indienen.

Een andere belangrijke verandering gaat in op 1 juli 2022, wanneer bedrijven die bloemen, groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, een fytosanitair certificaat aan hun verzendingsdocumentatie moeten toevoegen.

Ook importeurs van levensmiddelen en landbouwproducten zullen in het Verenigd Koninkrijk met strengere controles worden geconfronteerd.

Brexit: Drie dingen waar bedrijven zich bewust van moeten zijn

Afgezien van de hierboven beschreven aanstaande veranderingen moeten bedrijven die handel drijven tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie rekening houden met drie zaken.

  1. Ken uw stroom. Bedrijven moeten zich bewust zijn van hun goederenstroom en nagaan wat de slimste strategie is voor de handel tussen de EU en het VK.
  2. Kom tot overeenstemming. Wees je bewust van de gevolgen van de Incoterms die je kiest. Wij adviseren verkopers om de goederen te exporteren en kopers om de goederen te importeren.
  3. Documentatie vooraf. Zorg ervoor dat al jouw documenten in orde zijn voordat je jouw goederen verzendt. De transittijd is zo kort, dat er ruim voldoende tijd is om iets te corrigeren.

Lees hier meer.

Als je vragen heeft over de gevolgen van Brexit voor jouw bedrijf, neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag om je te ontzorgen.