Wat is een ATR Document?

Image
Turkish Flag along a sea shore.

Een ATR-certificaat is een document dat gebruikt wordt voor het verhandelen van goederen tussen de Europese Unie en Turkije. Er zijn twee belangrijke verdragen tussen de Europese Unie en Turkije. De eerste is de Douane-unie waar de EU en Turkije samen deel van uitmaken en die met name industriële producten beslaat. Staal, kolen en de meeste landbouwgoederen vallen ergens anders onder: het vrijhandelsverdrag dat de EU en Turkije hebben gesloten.

Wat is een ATR?

Met een ATR certificaat kun je aantonen dat de in het certificaat genoemde goederen in de EU of in Turkije in vrije circulatie zijn gebracht, en dat ze alle importprocedures al hebben doorlopen. Een ATR is geen certificaat van oorsprong. 

Waarom zou ik een ATR gebruiken?

Als je een ATR gebruikt bij het importeren van goederen uit Turkije, dan hoef je daar geen invoerrechten over te betalen. Zonder een ATR certificaat betaal je dus de normale invoerrechten. Hetzelfde geldt voor het exporteren naar Turkije. 

Een ATR kun je alleen gebruiken voor industriële goederen. Voor landbouwgoederen en zaken als kolen en staal heb je een EUR.1 document of een EUR-MED certificaat nodig.

Waar kan ik een ATR krijgen?

Bedrijven die de juiste vergunningen hebben kunnen zelf ATR documenten certificeren. Customs Support heeft een dergelijke vergunning, dus wij kunnen je helpen bij het creëren, valideren en certificeren van al je ATR certificaten.

ATR certificaten en de uitvoeraangifte worden gecontroleerd door de douane in de EU.

Een eenmaal gecertificeerde ATR is vier maanden geldig nadat deze door de douane  is afgegeven.

Wat als ik een vraag heb, of hulp nodig heb?

Als je vragen hebt over het importeren uit of exporteren naar Turkije, ATR certificaten of andere import- of exportgerelateerde documenten, neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij helpen u graag verder.