Maak kennis met: Douane Declarant Bauke van Eldik

Image
Bauke van Eldik

In onze serie #WeAreCustomsSupport maak je kennis met de mensen achter Customs Support. Wij waarderen onze collega's en het werk dat zij doen. In deze serie interviewen we de mensen die altijd voor je klaar staan en je helpen je goederen zonder zorgen te importeren of exporteren. De volgende in deze serie is Customs Support Declarant Bauke van Eldik.

Wie ben je?

Mijn naam is Bauke van Eldik en ik ben 50 jaar. Ik woon in Venray met mijn vrouw en twee kinderen. Van oorsprong heb ik een financiële achtergrond. Ik heb gewerkt als adviseur bij een bank en een hypotheekbedrijf. Drie jaar geleden besloot ik een oude passie te volgen en veranderde van financiën naar logistiek. Ik heb me verdiept in verschillende functies en heb uiteindelijk gekozen voor de functie van douane-expediteur. In zekere zin een combinatie van mijn oude baan en mijn nieuwe carrière.

Wat doet een declarant?

Als declarant ben ik verantwoordelijk voor de douaneafhandeling van de goederen van onze klanten. Ik faciliteer de import van goederen van buiten de Europese Unie en de export van goederen naar landen buiten de Europese Unie. Op dit moment ben ik veel bezig met import uit Turkije, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Ik zorg ervoor dat alle gegevens kloppen in de douanesystemen, ik verwerk pre-arrival meldingen, maar ik zorg ook voor vrachtwagenchauffeurs die ad hoc bij ons op kantoor komen. Mijn werk is heel divers, van het versturen van e-mails tot een persoonlijk gesprek met de chauffeurs die de goederen vervoeren die ik aan het aangeven ben.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Typisch? Ik heb niet veel typische dagen, mijn werk is heel afwisselend. We werken in ploegen. Een ochtendploeg van 6.00 tot 13.30 uur en een late ploeg van 13.30 tot 22.00 uur. Als ik met de ochtendploeg begin, staan er altijd al chauffeurs te wachten om geholpen te worden. Vooral op maandag en dinsdag kan er een flinke rij staan. Die ochtenden zijn extreem hectisch. De avondploeg neemt over wat er van de ochtendploeg is overgebleven en bereidt de zendingen voor die de volgende dag verwerkt moeten worden.

Wat vind je het leukste aan je baan? 

Ik heb al gezegd dat mijn baan heel afwisselend is, en dat is een van de dingen die ik heel leuk vind. Geen dag is hetzelfde. Het ene moment kan het rustig zijn, het andere moment kan het ontzettend druk zijn. Ik hou van de combinatie tussen het voorbereiden van zendingen met klanten via e-mail en telefoon en de chauffeurs die plots op ons kantoor kunnen verschijnen met een verzoek voor documenten. Ik ben constant aan het schakelen en zoeken naar oplossingen voor uitdagingen die zich aandienen.

Wat is een van de grootste uitdagingen? 

Een van de uitdagingen die ik elke dag heb, is hoeveel verschillende talen de chauffeurs spreken die op ons kantoor aankomen. Ik leer snel een aantal basisbeginselen in veel verschillende talen, ik kan bijvoorbeeld al in meerdere talen: “kom over 30 minuten terug” zeggen.

We zien een toename van het aantal documenten dat elke dag wordt opgevraagd, vanwege Brexit. Veel bedrijven zijn nog aan het uitzoeken wat ze moeten doen om naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren of uit het Verenigd Koninkrijk te importeren. Ik help hen met hun vragen en de verwerking van hun zendingen.

Als ik op een andere manier naar uitdagingen kijk, is Customs Support een uitdagend bedrijf om voor te werken, in de zin dat als je op zoek bent naar manieren om jezelf te verbeteren en te ontwikkelen, je betrokken kunt raken bij nieuwe projecten. Zo ben ik sinds kort het aanspreekpunt voor klanten die vragen hebben over een nieuw product van Customs Support: Customs Online. Een perfecte manier voor mij om de commerciële ervaring die ik tijdens mijn financiële carrière heb opgedaan, in te zetten in een nieuw project.

En wat als je niet aan het werk bent? 

Ik rij graag op mijn racefiets. Ik heb een groepje fietsmaatjes en we gaan regelmatig fietsen. Ik hou ook van hardlopen. Je vroeg me net naar uitdagingen, nou daar hou ik ook van in de sport. Mijn broer woont in Genève en we trainen voor een 200-kilometer lange fietstocht door de Zwitserse Alpen. Ik doe nu trainingsritjes in de heuvels rond Nijmegen om me voor te bereiden. Meer bergen krijg je niet in Nederland.    

Waarom Customs Support? 

Customs Support biedt mensen zoals ik, die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, de kans om van loopbaan te veranderen. Je leert echt door te doen. Toen ik studeerde voor declarant werkte ik ook als junior declarant. Het feit dat een van mijn naaste collega's Frank al meer dan 35 jaar ervaring heeft, is ook een grote hulp. Ik leer elke dag veel bij. Customs Support groeit snel en dat betekent dat er veel mogelijkheden zijn om te leren en te groeien. Customs Support stimuleert en maakt die groei mogelijk.