Goederen exporteren van de EU naar het VK

Image
Two cubes with UK and EU flags

Sinds 1 januari 2021 maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uit van de Europese Unie en is nu een derde land geworden. Dat betekent dat het niet langer mogelijk is om goederen van de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk te transporteren met alleen maar een CMR.

Goederen exporteren van de EU naar het VK. Hoe werkt dat?

Als je goederen wil exporteren van de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk moet je ze nu exporteren. Daar heb je een EORI nummer van de Europese Unie voor nodig. Een EORI nummer is een registratie- en identificatienummer voor bedrijven die goederen willen importeren in of exporteren vanuit de Europese Unie. Meer informatie over wat een EORI nummer is kun je hier vinden. Als je geen EORI nummer hebt en je wil er wel één, dan vind je hier een lijst met contactgegevens en informatie van alle douaneautoriteiten van alle lidstaten van de Europese Unie en een korte beschrijving hoe je aan een EORI nummer kunt komen.

Om goederen te exporteren naar het Verenigd Koninkrijk vanuit de Europese Unie moet je exportdocumenten opmaken, of je douanepartner vragen dat voor je te doen. Wanneer alle benodigde gegevens zijn ingevoerd in het douanesysteem beoordeelt de Douane de export. Als deze is goedgekeurd (eventueel na een fysieke controle) ontvang je het exportdocument. Op dat exportdocument vind je het Movement Reference Number (MRN) voor die zending.

Een MRN is een uniek registratienummer van de Douane waarmee je zending geïdentificeerd kan worden en verder verwerkt kan worden in het douanesysteem. Het is het belangrijkste referentienummer voor douaneaangiften en de belangrijkste link met je goederen. De Douane in het Verenigd Koninkrijk zal dat MRN nummer ook gebruiken om jouw zending te identificeren. Je kunt hier meer informatie vinden over het Movement Reference Number.

En hoe zit dat met de BTW?

Als je goederen exporteert vanuit de Europese Unie naar een derde land hoef je geen BTW af te dragen en kun je gebruik maken van de 0% regeling. Wanneer de belastingdienst later je administratie checkt moet je wel kunnen aantonen dat je goederen daadwerkelijk de Europese Unie hebben verlaten. Wanneer je zelf of via je douanepartner, de exportdocumenten hebt opgemaakt heb je van de Douane een Confirmation of Exit gekregen toen de goederen daadwerkelijk werden uitgevoerd. Die Confirmation of Exit is het document dat je als bewijs moet kunnen overhandigen. 
 

Een waarschuwing voor bedrijven in de Europese Unie die verkopen aan Britse bedrijven gebruikmakend van de incoterm Ex Works: wanneer je producten ex works verkoopt dan zal de koper de exportdocumenten opmaken en de goederen daadwerkelijk uitvoeren. De koper is dan ook degene die de Confirmation of Exit ontvangt. Maak in zo’n geval goede afspraken met de koper om er zeker van te zijn dat je een kopie daarvan ontvangt. Als je niet kunt bewijzen dat de goederen de Europese Unie hebben verlaten zul je alsnog de BTW over die goederen moeten afdragen als de Belastingdienst je boeken controleert. In plaats van Ex Works adviseren wij klanten om in plaats van Ex Works Free Carrier (FCA) te gebruiken. Bij FCA ben je zelf verantwoordelijk voor het laden van de goederen en het verzorgen van de exportdocumenten. Dat betekent ook dat jij degene bent die de Confirmation of Exit krijgt.
 

Wat als ik de goederen niet bij aankomst in het Verenigd Konkrijk, maar pas op de eindbestemming wil inklaren?

Het is mogelijk om het inklaren van je goederen uit te stellen tot het moment dat ze op hun eindbestemming in het Verenigd Koninkrijk zijn aangekomen, in plaats van op het moment dat de goederen het Verenigd Koninkrijk binnenkomen. In dat geval heb je een transitdocument nodig. Nadat je de exportdocumenten hebt opgemaakt in ingestuurd kun je een transitdocument voor de zending aanvragen. Zo´n document heet een T2. Door een T2 document te gebruiken stel je het moment uit waarop je de goederen inklaart. Er is dan geen onnodige wachttijd bij de grens en ook de betaling van invoerrechten wordt zo uitgesteld.

Wat als ik de goederen zelf wil importeren in het Verenigd Koninkrijk?

Als je goederen wilt importeren in het Verenigd Koninkrijk dan heb je een Brits EORI nummer nodig. Als je geen Brits EORI nummer hebt, dan kun je die hier aanvragen. Let op: bedrijven die niet geregistreerd zijn in het Verenigd Koninkrijk kunnen daar geen EORI nummer aanvragen.

Je maakt de importdocumenten op, of laat dat doen door je douanepartner in het Verenigd Koninkrijk en voert de producten in wanneer ze aangekomen zijn.

Customs Support: Empowering Global Trade

Wanneer je vragen hebt over het importeren of exporteren vanuit of naar het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie, neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag.