De voordelen van fiscale vertegenwoordiging

Image

Met een fiscaal vertegenwoordiger optimaliseert een ondernemer zijn cashflow en voorkomt onnodige administratieve rompslomp in Nederland. Lees verder om te leren wat Customs Support kan betekenen voor ondernemers die importeren.

Je wilt je bedrijf uitbreiden en wilt producten naar Nederland exporteren en aan Nederlandse bedrijven verkopen. Dit betekent dat je je goederen in Nederland moet importeren.

Importeren betekent omzetbelasting betalen

Wanneer je goederen in Nederland importeert om ze aan je klanten in Nederland te verkopen, dien je belasting over de toegevoegde waarde (BTW) betalen. Op de meeste producten bedraagt de btw 21 procent in Nederland.

Verlegging van de BTW bij invoer 

Bij de invoer van goederen moet BTW worden betaald. Niet-Nederlandse bedrijven kunnen de betaalde BTW terugvragen bij hun Belastingdienst in hun eigen land. Helaas kan het erg lang duren voordat je als bedrijf deze betaalde BTW terugkrijgt.

Dit cashflow nadeel kan je voorkomen door gebruik te maken van een zogeheten Artikel 23-vergunning. Wanneer je gebruik maakt van deze vergunning wordt de bij invoer verschuldigde BTW verlegd naar de periodieke btw-aangifte. In deze BTW-aangifte legt de belastingplichtige de bij invoer verschuldigde BTW zichzelf op. In dezelfde BTW-aangifte kan deze BTW echter ook als voorbelasting weer in aftrek worden gebracht waardoor het te betalen bedrag op nul uitkomt.

Je bedrijf (niet) registreren in Nederland

Om gebruik te maken van de Artikel 23-vergunning moet je geregistreerd zijn in Nederlands als onderneming. Een onderneming registreren in Nederland betekent veel administratieve rompslomp. In de meeste gevallen is dit niet strikt noodzakelijk, omdat er een alternatieve oplossing is: Fiscale Vertegenwoordiging.

Wat is fiscale vertegenwoordiging?

Fiscale vertegenwoordiging houdt in dat een in Nederland geregistreerd bedrijf optreedt als vertegenwoordiger van je bedrijf. De fiscaal vertegenwoordiger neemt de verantwoordelijk over van de buitenlandse ondernemer voor het nakomen van de verplichtingen inzake de btw. Voor fiscale vertegenwoordiging van buitenlandse bedrijven is een speciale vergunning nodig. Customs Support Group heeft zo'n vergunning.

Wat zijn de voordelen? 

  • Je hoeft je bedrijf niet in Nederland te registreren
  • Je hoeft geen btw-administratie op te zetten en bij te houden
  • Je hoeft de btw bij invoer niet direct te betalen. De btw wordt verlegd naar de btw-aangifte van de fiscaal vertegenwoordiger. Dit is beter voor je cashflow.

Wil je meer weten wat Fiscale Vertegenwoordiging jouw onderneming oplevert? 

Neem gerust contact op met een van onze experts zodat wij bespreken wat we voor jou kunnen betekenen.

Photo by Marcin Jozwiak on Unsplash