Brexit Update: Bedrijven worstelen nog steeds met GVMS

Image
Docks

Veel bedrijven worstelen met het nieuwe GVMS-systeem dat op 1 januari 2022 in het Verenigd Koninkrijk in werking is getreden.

Dienst Goederenvervoer

De Goods Vehicle Movement Service (GVMS) is een douanesysteem van de Britse douaneautoriteiten dat is ontworpen om voertuigen die uit de EU aankomen sneller in te klaren door het mogelijk te maken het manifest vooraf in te dienen. Wanneer goederen uit China worden verscheept, is er ruim tijd om documenten te verwerken en zendingen in te klaren. De veerboot uit de Europese Unie bereikt het Verenigd Koninkrijk in twee uur, wat betekent dat vrachtwagens op inklaring kunnen wachten, waardoor vertragingen en opstoppingen in de haven ontstaan.

Tot 1 januari 2022 werd het GVMS-systeem alleen gebruikt voor het vervoer van goederen van de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk in het kader van de overeenkomst inzake gemeenschappelijk douanevervoer. Aan deze beperking is een einde gekomen, en alle goederenbewegingen moeten worden geregistreerd.

Bedrijven worstelen met GVMS

Veel bedrijven worstelen met GVMS en vragen hun douane-agenten om hulp bij het registreren van hun zendingen, wat geen douaneproces is, maar een logistiek proces. Als douane-agent kan Customs Support je niet helpen met het registreren van de zending. Dat moet het transportbedrijf voor je doen. Wij kunnen je wel helpen met het importeren of exporteren van je producten.

Bedrijven die goederen exporteren naar het Verenigd Koninkrijk dienen nauw samen te werken met hun transportbedrijf om ervoor te zorgen dat de goederen zonder vertraging naar je eindklant in het Verenigd Koninkrijk kunnen worden vervoerd. Hetzelfde geldt voor bedrijven die goederen exporteren van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie.

Meer informatie over GVMS

Je kunt meer informatie over het Britse GVMS-systeem vinden via deze twee webpagina's van de Britse regering:

  • Registreer je voor de goods vehicle movement service: Als je een transportbedrijf bent en goederen vervoert via een haven in het Verenigd Koninkrijk die gebruik maakt van de goods vehicle movement service, moet je je registreren voor de service om de goederen door de douane te krijgen.
  • Controleer hoe je goederen kunt vervoeren via havens die gebruikmaken van de service voor het vervoer van vrachtwagens: Als je een handelaar, transportbedrijf of vervoerder bent en gebruik maakt van een haven in het VK die gebruik maakt van de goods vehicle movement service, lees dan wat je moet doen om goederen door de douane te krijgen.

Blij te helpen

Onze douanespecialisten staan klaar om je te helpen met alle douanegerelateerde problemen bij het verzenden van goederen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Wij hebben kantoren in het Verenigd Koninkrijk en in vele landen van de Europese Unie. Neem contact op met een van onze specialisten als je vragen hebt over handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk of hulp nodig hebt.