Bepaling van het land van oorsprong

De oorsprong van een product speelt een belangrijke rol wanneer je denkt aan het importeren en exporteren van je goederen, aangezien de oorsprong een van de belastinggrondslagen is. Onze experts helpen je het land van oorsprong te bepalen en ondersteunen daarbij:

Uitgebreide kennis van vrijhandelsovereenkomsten
Het bepalen van het juiste bewijs van oorsprong of het toepassen van cumulatie
Objectief en onafhankelijk advies

Neem vandaag nog contact met ons op om een van onze adviseurs te spreken.

Wereldwijde handel mogelijk maken

Hallo. Kunnen wij je helpen?

Andy leenders
Andy Leenders
Business Development Director Belgium
Image
""

Wat is het land van herkomst?

Laten we een voorbeeld bekijken. Een in Japan vervaardigde auto is ingevoerd in Duitsland en door een Duitse autohandelaar verkocht aan een klant in Nederland. Hoewel de Nederlandse klant kan zeggen dat hij een Duitse auto heeft gekocht, is de auto toch in Japan vervaardigd. Vanuit douaneoogpunt kan het land waar het product is vervaardigd, veranderen als het product wordt bewerkt (veranderd) voordat het wordt verkocht. Laten we zeggen dat het Duitse bedrijf dat de auto heeft ingevoerd de gasmotor verwijdert en een elektrische aandrijving installeert, waardoor het een elektrisch voertuig wordt. Het land van oorsprong is nu Duitsland.

Diensten voor land van oorsprong

Een belangrijk aspect van de oorsprong is het verschil tussen preferentiële en niet-preferentiële oorsprong.

Preferentiële oorsprong

Als een product een preferentiële status heeft, is het wellicht mogelijk het product tegen lagere of zelfs geen invoerrechten in te voeren.

Niet-preferentiële oorsprong

De niet-preferentiële oorsprong is niet van invloed op het aantal invoerrechten, maar is in bepaalde gevallen van belang, bijvoorbeeld als er antidumpingrechten van toepassing zijn.

Bewijs van oorsprong

Indien bepaalde onderdelen meerdere malen zijn aangekocht en doorverkocht kan van al deze stappen een bewijs van oorsprong worden verlangd. Het bewijs van de preferentiële oorsprong omvat altijd geldige achtergronddocumenten in de administratie van de exporteur.

Ken de regels, ken je product, vraag een adviseur

Wist je ook dat er veel documentatie nodig is om de herkomst te bewijzen? Als bepaalde onderdelen meerdere malen zijn gekocht en doorverkocht zijn van al deze stappen documenten nodig. Als onderdelen in een van deze stappen werden verwerkt, wordt het nog ingewikkelder. Om de preferentiële oorsprong te bewijzen zijn altijd geldige achtergronddocumenten nodig in de administratie van de exporteur. Het bewijs van de preferentiële oorsprong vereist altijd geldige achtergronddocumenten in de administratie van de exporteur.

Customs Support heeft ervaren mensen om je specifieke situatie te bekijken, de goederenstroom te analyseren en te bepalen of een product aan de oorsprongsregels voldoet.

Ben je benieuwd wat wij specifiek voor je organisatie kunnen betekenen?

Image
""

Land van Oorsprong Bepaling | Veelgestelde Vragen (FAQ's)

Welke gevolgen heeft de oorsprong voor importeurs en exporteurs?

Oorsprong helpt de importeur te weten waar een product vandaan komt. Het land van oorsprong is bepalend voor douanerechten, preferentiële handelsovereenkomsten, handelssancties en invoerquota. Het is dus van essentieel belang voor zowel importeurs als exporteurs dat het land van oorsprong nauwkeurig wordt vermeld.

Welke documenten kunnen worden gebruikt als bewijs van oorsprong?

Voor zowel de preferentiële als de niet-preferentiële oorsprong is een bewijs van oorsprong vereist. Voor de preferentiële oorsprong kan dit een EUR1-certificaat, een factuur, een verklaring of een oorsprongsverklaring zijn. Het aanvragen van een lager invoerrecht is alleen mogelijk als het product aan de oorsprongscriteria voldoet. De specifieke producteisen, de verwerking en het bewijs van oorsprong moeten worden geleverd. Dit is allemaal vastgelegd in de handelsovereenkomsten die de EU met de landen of gebieden heeft gesloten.

Wat zijn de uitdagingen bij het bepalen van de oorsprong?

Wat zijn de uitdagingen bij het bepalen van de oorsprong?

De oorsprong bepalen wanneer de producten afkomstig zijn van een enkele bron met slechts enkele componenten is relatief eenvoudig. Maar als er veel componenten van verschillende oorsprong zijn, wordt het ingewikkeld, omdat de oorsprongsvereisten van land tot land verschillen.

Waarom heb je een specialist nodig om de oorsprong te bepalen?

Om het juiste land van herkomst van je product te bepalen, kan de kennis van een specialist nodig zijn. Land van herkomst kan vrij complex zijn vanwege de specifieke regelgeving per product en per land van bestemming en het vrijhandelsverdrag. Gezien de belastingvoordelen op veel producten met een preferentiële status is het van groot belang de regels te kennen en het product dat je wilt im- of exporteren.